Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Duizeligheid: er is iets aan te doen!


Een duizelig gevoel is moeilijk onder woorden te brengen. Niet iedereen bedoelt hetzelfde met het begrip duizeligheid. En dat kan kloppen, want er bestaan verschillende vormen van duizeligheid. 

Maar wat is dan duizeligheid?
In het algemeen verstaat men onder duizeligheid het gevoel dat beleefd wordt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. Het is het ondergaan van bewegingspatronen, die er in werkelijkheid niet zijn; duizeligheid is dus een illusie. Duizeligheid is altijd een symptoom, het is nooit een zelfstandig ziektebeeld.

Op het spreekuur van de huisarts is duizeligheid een veel gehoorde klacht. Als hoofdklacht komt het voor bij 3 tot 14% van de patiënten die een huisarts bezoeken. Het is ook een klacht die sterk leeftijdsafhankelijk is. Met name bij mensen ouder dan 65 jaar komt duizeligheid veel voor.
Duizeligheid kan als zeer bedreigend worden ervaren: zij brengt de mens letterlijk en figuurlijk uit balans. Er kan een gevoel van onzekerheid ontstaan dat zich over alle aspecten van het dagelijkse leven uitstrekt. De sociale en maatschappelijke gevolgen van duizeligheid zijn vaak groot. Zeker bij oudere mensen kan het soms leiden tot verlies van zelfstandigheid.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor mensen duizelig zijn, namelijk: door BPPD (positie duizeligheid), medicijngebruik, hyperventilatie, Mal de Debarquement syndroom (MdDs), neuritis vestibularis, orthostatische hypotensie, PPPD, Recurrent Vestibulopathy, SCDS, unilaterale/bilaterale vestibulopathie, vestibulaire migraine en ziekte van Meniere. 

Vaak worden mensen weer naar huis gestuurd, om er vervolgens mee te leren leven. Maar er wat aan te doen!

Gelukkig is er een netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van verschillende soorten duizeligheid. Dit netwerk heet Duizeligheidsnet en is een samenwerking met het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Er zijn verschillende mogelijkheden om duizeligheid te behandelen. Soms is de duizeligheid snel te verhelpen (bij bijvoorbeeld BPPD) en soms is het nodig om wat langere tijd therapie te volgen (vestibulaire revalidatie). Toch is er vaak meer aan duizeligheid te doen dan mensen vaak denken. Helaas kunnen niet alle vormen van duizeligheid door de fysiotherapeut behandeld worden, daarom moet vooraf een uitgebreide intake en onderzoek worden gedaan. Soms in samenwerking met de specialist (KNO-arts of neuroloog). 

Nieuwsgierig geworden en will je vast zelf aan de slag? Check dan vertigotraining.nl

Bij Fysio Dokkum Damwoude zijn de orofaciaal én manueel therapeuten: Greetje Risselada en Hester van der Zee
(aangesloten bij het Duizeligheidsnet)

1 februari 2024