Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Krant: fysiotherapie bij kanker

Fysiotherapie als ondersteuning tijdens en na kanker 

Zowel tijdens als na de behandeling tegen kanker heeft fysiotherapie een positief effect op fysieke en mentale klachten. Het helpt bijvoorbeeld bij vermoeidheid, minder conditie, bewegingsbeperking, lymfoedeem, stabiliteitsproblemen en/of verminderd vertrouwen in je eigen kunnen. Fysiotherapie kan worden ingezet als ondersteuning tijdens de verschillende fases van kanker. 

Behandelfase: tijdens deze periode is fysiotherapie gericht op het verbeteren en behouden van lichamelijke fitheid, zodat je de chemokuren en/of radiotherapie beter volhoudt en na de behandeling sneller herstelt. 
Herstelfase: na de behandeling tegen kanker, ligt de nadruk op het terugkrijgen van spierkracht, uithoudingsvermogen en beweeglijkheid, wat helpt om je werk, sport en/of andere dagelijkse activiteiten weer op te pakken. 
Palliatieve fase: genezing is niet meer mogelijk, we richten ons op het verbeteren of behouden van kwaliteit van leven. Deze fase kan enkele weken, maanden of zelf jaren duren. 
Terminale fase: het einde van het leven is in zicht, daarom staat het comfort van de patiënt voorop, zoals ontspanning en een prettige houding in bed of stoel. 
 
Bij Fysio Dokkum-Damwoude wordt fysiotherapie bij oncologische klachten individueel of in groepsverband gegeven door Yvonne Stekelenburg, zij is een oncologisch gespecialiseerde fysiotherapeut. Omdat medische kennis over de ziekte en behandeling belangrijk is, volgt Yvonne regelmatig bij- en nascholing en is ze aangesloten bij het NVFL, Onconet en NOFF.
Informeer voor vergoeding bij uw zorgverzekering. Vraag ook even de huisarts of specialist voor een verwijzing.
Meer weten over oncologische fysiotherapie of een afspraak maken? Bel dan met Fysio Dokkum-Damwoude op 0519-220600.

25 april 2022