Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Maart 2022: etalagebenen


Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

Heb je pijn in je benen na of tijdens een tijdje lopen en neemt de pijn weer af nadat je even gerust hebt? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je last hebt van etalagebenen. Deze aandoening wordt veroorzaakt door aderverkalking, waardoor de vaten langzaam aan dichtslibben. Spieren krijgen dan minder zuurstof, waardoor de benen verkrampen en pijnlijk worden. 


Risicofactoren

Risicofactoren die de kans op aderverkalking kunnen vergroten zijn:
  • roken,
  • overgewicht,
  • weinig bewegen,
  • verhoogd cholesterol,
  • hoge bloeddruk en
  • suikerziekte
De aandoening komt het meest voor bij mensen op oudere leeftijd, maar kan zich ook openbaren op jongere leeftijd, afhankelijk van de risicofactoren.


Symptomen

De meeste pijnklachten komen voor in de kuiten, maar ook de bovenbenen of de bilstreek kunnen pijnlijk zijn.
Daarnaast kunnen er nog andere symptomen aanwezig zijn zoals: koude voeten, verdwijnen van haargroei, slecht helende wondjes, verdikking van de teennagels en een verminderd gevoel in de benen.


Therapie

Een gespecialiseerde fysiotherapeut, die aangesloten is bij het chronisch zorgnet, kan je helpen om de loopafstand te vergroten. De behandeling bestaat uit looptraining op de loopband, spierversterkende oefeningen, fietsen en balanstraining. Als gevolg van de aderverkalking komt het regelmatig voor dat je je wat onzeker voelt tijdens het lopen, hier kan de fysiotherapeut ook mee helpen. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan een gezonde leefstijl.


Hoe ziet de therapie er uit?

In het begin van de behandeling wordt er een loopbandtest afgenomen, welke na een paar weken wordt herhaald om te kijken of de looptraining aanslaat. Je komt dan 2 a 3 keer op de praktijk, waarbij de frequentie af neemt in de loop van de tijd. Daarna is het de bedoeling dat je zelfstandig meer gaat bewegen en zonodig wat aan je
leefstijl verandert. De therapie wordt samen met de fysiotherapeut opgesteld.
Herken je jezelf hierin? Neem dan contact op met je huisarts, deze kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut.


Vergoeding

Goed om te weten is dat de behandeling geheel vergoed wordt uit de basisverzekering. Je hebt daarvoor geen aanvullende verzekering nodig. Wel wordt er aanspraak gemaakt op je eigen bijdrage van €385, mocht deze nog niet opgebruikt zijn voor andere medische aspecten (zoals oa medicatie).


Bij Fysio Dokkum-Damwoude is Yvonne Stekelenburg gespecialiseerd in Claudicatio Intermittens en tevens aangesloten bij het Chronisch Zorgnet. 


 

6 maart 2022