Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

MS en fysiotherapie/ oefentherapie

Wist je dat fysiotherapie en/of oefentherapie een belangrijke functie kan hebben bij MS?


Wat is MS

Multiple sclerose (afgekort MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Hieronder worden verstaan: de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen.
De zenuwen in het centrale zenuwstelsel worden omgeven door een beschermende isolatielaag, het zogeheten myeline. Om nog onbekende redenen ontstaan er bij MS ontstekingen gericht tegen het myeline. Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed functioneren en ontstaan er klachten en eventueel uitvalsverschijnselen. De ontstekingen bij MS komen en gaan, waardoor ook de klachten komen en gaan. Soms zijn de ontstekingen zo krachtig dat de zenuwen gedeeltelijk beschadigd blijven waardoor klachten niet meer volledig overgaan.

Er bestaat helaas geen behandeling waarmee MS te genezen is. Wel zijn er medicijnen waardoor de ziekte rustiger kan verlopen of sterk vertraagd kan worden.
Naast de behandeling van de ziekte zelf, is de behandeling van en het leren omgaan met klachten veroorzaakt door de ziekte van groot belang. Doordat MS op het gehele centrale zenuwstelsel effect kan hebben, kunnen nagenoeg alle aspecten van het menselijk functioneren in meer of mindere mate aangedaan raken. Veel van deze klachten zijn voor de buitenwereld niet zichtbaar maar kunnen een grote impact hebben op de levenskwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, gevoelsstoornissen of problemen met het geheugen. Goede begeleiding en goede therapie kan de impact van dergelijke klachten op de kwaliteit van leven soms sterk verminderen.


Tips

Als je MS hebt, heeft dat veel invloed op je leven. Maar je kunt zelf ook invloed hebben op hoeveel last je hebt van je klachten. De volgende tips zijn daarbij erg belangrijk:
  • Blijf zoveel mogelijk in beweging
  • Gerichte (functionele) oefentherapie voor oa de balans, spierversterking en uithoudingsvermogen
  • Luister goed naar je lichaam, neem rust als het te veel wordt.
  • Hou je hersenen actief, bijvoorbeeld door te lezen of te puzzelen.
  • Voorkom stress: dit kan je weerstand verminderen en klachten erger maken.
  • Eet gezond om op gewicht te blijven en je weerstand te verhogen.
  • Gebruik je medicijnen zoals voorgeschreven door je arts.
  • Rook niet en drink geen alcohol.
Ook kan het fijn zijn om met andere patiënten met MS te praten. Om ervaringen uit te wisselen bijvoorbeeld, of om elkaar tips te geven. Dat kan bij een patiëntenvereniging, zoals de MS Vereniging.

Bij Fysio Dokkum Damwoude is Afien Wijbenga Gros aangesloten bij MS Zorg Nederland Netwerk en kunnen je daarom nog beter begeleiden rondom leven met MS. Heb je nog maar net te horen gekregen dat je MS hebt of heb je al jaren deze chronische aandoening, dan kunnen we samen kijken wat de mogelijkheden zijn

1 januari 2024