Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

November 2021: lipoedeem

Lipoedeem

 

U kent allemaal wel een vrouw in uw omgeving met brede heupen en een smalle taille. Heeft deze dame naast dit kenmerkende figuur ook pijnlijke benen en snel blauwe plekken, dan is de kans groot dat ze de aandoening ‘lipoedeem’ heeft.  11% Van alle vrouwen hebben deze aandoening in meer of mindere mate. 


Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is vetverdelingsstoornis waarbij er sprake is van een pijnlijke zwelling van het vetweefsel. Het komt uitsluitend bij vrouwen voor en wordt beïnvloed door hormonale invloeden en genetische aanleg. Lipoedeem ontwikkeld zich veelal tijdens of juist na de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Het is chronische aandoening. Grote hoeveelheden onderhuids vet worden afgezet vooral rond de heupen en benen, maar het kan ook voorkomen aan de armen. Handen en voeten zijn nooit aangedaan. Lipoedeem gaat daarnaast vaak gepaard met lymf- of veneus oedeem. 
De diagnose kan gesteld worden door (familie)anamnese en klinisch onderzoek.


Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het ontstaan van lipoedeem is nog niet bekend, maar erfelijkheid en hormonale schommelingen (zwangerschap, puberteit, menopauze) spelen een rol. De aandoening wordt vaak laat of helemaal niet herkend. Lijnen helpt hierbij niet, de omvang van de benen zullen er niet kleiner door worden, maar leidt wel tot grote frustraties.
 

Klachten:

Klachten welke kunnen duiden op lipoedeem zijn:
  • een zwaar, drukkend gevoel in de benen,
  • snel ontstaan van blauwe plekken,
  • afwijkende kledingmaten van het boven- en onderlichaam, 
  • gewrichtsklachten (knieën en enkels),
  • problemen met lopen (benen schuren tegen elkaar) 
  • oedeem
  • zwelling en pijn worden verergerd door warm weer en extreme inspanning
Ook is er vaak sprake van verminderde spierkracht, maar dit wordt niet altijd herkent. De klachten kunnen leiden tot verminderde beweeglijkheid , waardoor de kwaliteit van leven kan afnemen.


Typen en stadia

Lipoedeem heeft een chronisch en toenemend karakter en kan resulteren in een secundaire lymfatische dysfunctie: lipolymfoedeem. Bovendien kunnen gewrichtsklachten ontstaan door overbelasting. Er zijn verschillende types lipoedeem.
  • Type 1: vooral billen/heupen;
  • Type 2: heupen tot knieën;
  • Type 3: heupen tot enkels;
  • Type 4: armen;
  • Type 5: lipolymfoedeem
Er zijn 3 stadia beschreven:
  1. Stadium 1: zachte huid met een dikke subcutane laag (onderhuids weefsel) en gelijkmatig verdeelde kleine vetbobbeltjes;
  2. Stadium 2: grotere vetbobbeltjes in een ongelijkmatig, cellulitus-achtige huid;
  3. Stadium 3: in toenemende mate verharde subcutis met overlappende vetplooien


Therapie: 

De oedeemfysiotherapeut is een gespecialiseerde therapeut in diagnostiek en behandeling van alle vormen van oedeem. De therapeut heeft bij lipoedeem een belangrijke coachende functie met betrekking tot bewegen en voeding. Helaas kan de oorzaak van lipoedeem niet weggenomen worden. Indien er sprake is van een lip-lymfoedeem kan behandeling door een oedeemtherapeut zinvol zijn door dit aan te pakken middels lymfedrainage en het aanmeten van een goede compressiekous. Het doel van de behandeling is het lymfoedeem en (huid)klachten, met name pijn, te verminderen en te voorkomen dat het erger wordt.
Daarnaast Is oefentherapie belangrijk om de kracht in de benen te vergroten en oedeem af te voeren. 


Wilt u meer weten, kijk dan op: www.lymfoedeem.nl


Bij Fysio Dokkum-Damwoude is Yvonne Stekelenburg gespecialiseerd in oedeem

 

 

 

 

5 november 2021