Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Oktober 2021: Orofaciale fysiotherapie en duizeligheid

Nieuwsbrief Oktober: Orofaciale fysiotherapie en duizeligheid


Sportfysiotherapie, manuele therapie, kinderfysiotherapie, de meeste mensen kennen deze specialisaties allemaal. Maar kent u ook de orofaciale fysiotherapie? Wat kan dit specialisme voor u betekenen?


Wat doet de orofaciaal therapeut?

De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd of halsgebied en met het kauwstelsel. Orofaciaal fysiotherapeuten zijn geschoold in tandheelkundige aspecten, hoofdpijn, duizeligheidsklachten en het evenwichtsorgaan, tinnitus (oorsuizen), specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. 
 

Duizeligheid

Duizelig, misselijk, suizende oren, uit balans? U bent niet de enige: ongeveer 30% van de bevolking heeft er (ooit) last van gehad. Evenwichtsaandoeningen zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen het leven behoorlijk ontwrichten.
Mensen met een evenwichtsaandoening gebruiken meestal het woord ‘duizeligheid’ om hun klachten te beschrijven. Het evenwichtsgevoel ontstaat in de hersenen. Op basis van informatie vanuit – vooral – de evenwichtsorganen in het binnenoor, de ogen en het houdingsgevoel in spieren en pezen, maar ook van het gehoor en de tastzin. Voor een goed evenwicht is het van belang om goed te kunnen zien en gode reflex en met een redelijke spierkracht te hebben. (Uiteraard naast werkzame evenwichtsorganen en een intact zenuw-en hersensysteem om alle informatie door te geven en te verwerken

De orofaciale fysiotherapeut is oa gespecialiseerd in duizeligheid en kan bij bepaalde vormen van duizeligheid erg waardevol zijn in therapie en begeleiding:
  • BPPD
  • Uitval van 1 of beide evenwichtsorganen
  • Verminderde functie evenwichtsorganen 
  • Na acute labyrinthitis of neuritis vestibularis 
  • Duizeligheid na ziekte of ongeval (whiplash, hersenschudding)
  • Duizeligheid na hersenletsel
  • Duizeligheid bij chronische nekklachten


Therapie:

Vestibulaire revalidatie is een vorm van oefentherapie gericht op het verminderen van de duizeligheid en verbeteren van het evenwichtsgevoel. De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd-, en lichaamsbewegingen waarbij soms duizeligheid wordt geprovoceerd. Hiermee wordt het herstelproces van het evenwicht versneld. 


Bij Fysio Dokkum-Damwoude zijn Hester van der Zee en Greetje Risselada orofaciaal therapeuten i.o.Een interessante link mbt duizeligheid, evenwichtsstoornissen, tinnitus: https://www.stichtinghoormij.nl
 

4 oktober 2021