Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Virtual Reality (VR) bij chronische pijn

Virtual Reality bij chronische pijn

Onze hersenen genereren pijn als ze – via het zenuwstelsel – door krijgen dat ons lichaam in gevaar is. Dit is een natuurlijke reactie. Pijn kan een sterke emotionele (en subjectieve) ervaring zijn en door het beïnvloeden van verstandelijke, emotionele en gedragsmatige processen verandert iemands pijnervaring. Uit onderzoek is gebleken dat d.m.v. trainingen waarbij deze processen beïnvloed worden, pijn sterk kan verminderen. Dit kun je onder andere doen met de Reducept Methode, een innovatieve training waarbij je met Virtual Reality (VR) de hersenen traint anders met pijn om te gaan.
Er wordt gebruikt gemaakt van wetenschappelijke inzichten over digitale behandeling, pijneducatie en psychologie. Door deze onderdelen slim te combineren heeft Reducept een unieke methode ontwikkeld.


Wanneer spreek je van chronische pijn?

We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden bestaan, zoals oa bij rug- en nekpijn, schouderpijn, fibromyalgia, dystrofie etc. Bij chronische pijn is er meestal geen één op één relatie meer met het oorspronkelijke letsel. Je brein laat je echter nog steeds pijn ervaren. Hoe je denkt, voelt en wat je doet is van invloed op de pijnbeleving en dat geeft ook steeds nieuwe informatie aan ons brein. Hoe dit proces verloopt en de redenen daarvoor verschillen per situatie en persoon. Daarom is het dus heel belangrijk om inzicht te krijgen in de manier waarop je hiermee omgaat.


Wat is Virtual Reality?

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computergegenereerd beeld. Je kijkt in 3D, waarbij het voelt dat je iets daadwerkelijk beleefd. Tijdens deze training zit je natuurlijk wel veilig op een stoel. 
Note: Voor mensen met visuele aandoeningen, aandoeningen waardoor nek of hoofdbeweging niet mogelijk zijn of actieve wanen, hallucinaties en/ of psychoses, is Reducept VR niet geschikt. 
 

Hoe kan Reducept je helpen?

Door het gebruik van Reducept krijgt je inzicht in de werking van het zenuwstelsel en leer je hoe je jou denkpatronen, gevoelens en je gedrag kunt aanpassen en daardoor de chronische pijn kunt verminderen.
Reducept bestaat uit vijf verschillende componenten: VR-spellen, het protocol, het werkboek, het dashboard en de ledenpagina.
Hiermee wordt VR ingezet in de praktijk, kun je thuis aan de slag met een werkboek en is er extra informatie beschikbaar op de leden pagina. 
Je leert om jouw ervaringen met Reducept te vertalen naar het dagelijks leven, waardoor je chronische pijn kan verminderen.
Reducept is een onderdeel van onze fysiotherapiebehandeling en wordt daardoor vergoed onder dezelfde voorwaarden als fysiotherapie.


Bij Fysio Dokkum Damwoude werken Greetje Risselada en Lisa Kooistra-de Jong met Virtual Reality (VR)

www.reducept.com 


 

Aanbieders

Lisa Kooistra - de Jong

Lisa Kooistra - de Jong

Fysiotherapeut

 

 • COPD / long COVID 
 • Parkinson specialist / ParkinsonNet 
 • Ademhaling en ontspanning
 • VR bril bij chronische pijn
BIG nummer: 99928642504

ldejong@fysiodokkum-damwoude.nl

Greetje Risselada

Greetje Risselada

Fysiotherapeut (praktijkeigenaar)

 

 • MSc Manueel therapeut
 • MSc Orofaciaal therapeut 
 • Kindermanueeltherapeut (HCFS/voorkeurshouding baby’s)
 • Duizeligheidstherapeut (DuizeligheidNet)
 • Specialist in behandeling van duizeligheid, hoofdpijn, kaakklachten, tinnitus en nek/schouderproblematiek
  • Tevens: houding, ademhaling/ontspanning, stressmanagement en slaap.
 • Balans & stabiliteit (Swissbal)
 • VR-bril bij chronische pijn
 • Dryneelding 
 • Hallux Valgus therapie
BIG-nummer: 89065654504

grisselada@fysiodokkum-damwoude.nl