Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Therapie bij etalagebenen (claudicatio intermittens)


Wat is claudicatio intermittens?

Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor er te weinig zuurstof naar de spieren vervoerd wordt. Dit kan verschijnselen als een kramperige pijn of een doof gevoel geven tijdens inspanning. Met rust verdwijnt de pijn weer, waarna de inspanning gecontinueerd kan
worden.
De pijn ontstaat vaak in de kuiten, maar kan ook in de bil of het bovenbeen ontstaan, afhankelijk van de plaats van de vernauwing. Dit kan uw dagelijks leven thuis, op het werk of sociaal, behoorlijk verstoren.

De vernauwing van de slagaderen ontstaat door aderverkalking (arteriosclerose). De aderen worden stugger en er ontstaan plaques in de aderen, waardoor de vernauwingen optreden. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk zuurstof tekort in de spieren, waardoor de klachten ontstaan.
Aderverkalking komt op latere leeftijd voor en ontstaat geleidelijk, maar kan versneld worden door roken, verhoogd cholesterol, te weinig bewegen en suikerziekte (diabetes mellitus).
 

Behandeling:

Wat kan een fysiotherapeut voor u doen? Op verwijzing van een huisarts of een vaatchirurg kunt u starten met looptraining. De effectiviteit hiervan is wetenschappelijk bewezen en wordt gegeven door een fysiotherapeut, die aangesloten is bij het ChronischZorgNet. 
Dit betekent ook, dat uw behandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering. Dit heeft mogelijk invloed op uw eigen risico. 

Meer informatie: www.etalagebenen.nl en www.chronischzorgnet.nl 
 
Bij Fysio Dokum Damwoude is Yvonne Stekelenburg gespecialiseerd in claudicatio én aangesloten bij het ChronischZorgNet.

Aanbieders

Yvonne Stekelenburg

Yvonne Stekelenburg

Fysiotherapeut

 

  • Oedeemtherapeut
  • Specialist in oncologische fysiotherapie, Claudicatio, littekenbehandeling, fascietechniek (Willie Fourie), schouderklachten na behandeling borstkanker
  • Behandeling: Hallux Valgus, Triggerfinger / Dupuytren, Morel Lavallee
  • Netwerken: Onconet, NOFF, Chronisch Zorgnet
BIG-nummer: 79035110704

ystekelenburg@fysiodokkum-damwoude.nl