Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

November - een verkeerde thuiswerkplek?

November – Een verkeerde thuiswerkplek?

De overheid heeft de oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. Deze maatregel zorgt er voor dat mensen veelal thuis achter de computer moeten werken. 

Maar niet overal is deze thuiswerkplek even goed ingericht. Er ontstaan klachten van o.a. de nek, schouder en rug:
  • Stijve nekspieren, pijn in de nek en moeite met het draaien van het hoofd
  • Hoofdpijn als gevolg van de stijve nekspieren
  • Schouder- en armpijn
  • Tintelingen in de handen, dove vingers, koude handen
  • Pijnlijke rug bij lang zitten, het moeilijk uit de stoel komen en problemen bij bukken en tillen. 
Is dit herkenbaar voor u? Dan wordt het tijd om uw werkplek goed in te richten! Maar natuurlijk ook om klachten in de toekomst te voorkomen!


Daarom delen wij graag wat tips en trucs waarmee u uw werkplek thuis beter kunt inrichten: 

  1. Kies de juiste stoel: Het is belangrijk dat u zit in een stoel die goede ondersteuning geeft. De hoogte van de stoel moet zo zijn dat uw onder- en bovenbenen in een hoek van 90 graden komen te staan. Als u op een bureaustoel kan werken, stel de rugleuning dan zo in dat hij uw onderrug goed ondersteund. Daarnaast is het belangrijk dat de armleggers zo zijn ingesteld dat zij de onderarmen volledig ondersteunen maar dat de schouders ontspannen zijn (niet omhoog getrokken).
  2. Stel het beeldscherm goed in Om nekklachten te voorkomen is het van belang dat uw beeldscherm op de juiste hoogte staat. De bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte zijn. Als u met een laptop werkt, kunt u u een laptopstandaard gebruiken om het beeldscherm op de juiste hoogte te zetten. Het beeldscherm moet op een armlengte afstand van u staan. Als u uw arm recht naar voren strekt, zou u uw beeldscherm precies moeten kunnen aanraken.
  3. Bureau en toetsenbord goed instellen voor de juiste type-houding: Het is belangrijk dat het bureau op een juiste hoogte staat om klachten aan de schouders te voorkomen. Het bureau moet op dezelfde hoogte staan als de armleggers. Zo kunt u namelijk een juiste type-houding aannemen. Het toetsenbord zou dicht bij uw lichaam moeten liggen. Zo kunnen uw onderarmen rusten op de armleggers terwijl u met uw vingers het toetsenbord kunt bedienen. Ook is een ergonomische muis een belangrijk onderdeel om nek en schouderklachten door langdurig computerwerk te voorkomen. 
  4. Zorg voor een goede lichaamshouding om klachten te voorkomen: Het is belangrijk dat u “actief zit”, dit betekent dat u de bekken iets naar voren kantelt waardoor u automatisch recht gaat zitten (dit kan ook door middel van een lendenkussen). Uw borst moet recht naar voren. Uw schouders mogen ontspannen waardoor uw onderarmen relaxed op de armleggers kunnen liggen. Het is belangrijk dat uw hoofd recht is waardoor u geen nekklachten ontwikkelt. Dit kunt u doen door recht naar voren te kijken.
Nog een paar tips: 
  • Tip 1: Zorg dat u om het half uur even van houding wisselt, door bijvoorbeeld tussendoor een glaasje water te halen of uw kinderen even te helpen met hun schoolwerk.
  • Tip 2: Zorg voor zo min mogelijk afleiding.
  • Tip 3: Probeer taken af te wisselen, waardoor u beter uw aandacht kunt verdelen.
  • Tip 4: Door om het uur ontspanningsoefeningen te doen voor uw nek en schouders krijgt u minder snel last van stijfheid.
 

Helpt dit niet voldoende? Dan kunt u deze klachten van de nek, schouder en/ of rug natuurlijk ook laten behandelen door onze in houding gespecialiseerde fysio- en oefentherapeuten. 

Onze cesar oefentherapeut Agnes doet ook werkplekonderzoek, dus mocht u onzeker zijn of het allemaal goed is ingesteld, vraag gerust!


Voor meer informatie check onderstaande links:
 

8 november 2020