Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Hoofdpijn

Eén op de twee personen heeft wel eens last van hoofdpijn. Meestal is hoofdpijn snel over en is er geen reden tot zorg. Hoofdpijnklachten worden namelijk zelden veroorzaakt door een ernstige aandoening. Toch kunnen hoofdpijnklachten het leven behoorlijk beïnvloeden. Vooral als ze vaak terugkomen of wanneer de pijn te zwaar is om iets te ondernemen. Als u vaak last heeft van hoofdpijn, is het verstandig om hulp te zoeken. 
Om pijn te verlichten, de oorzaken te achterhalen en zo mogelijk aan te pakken.

 

Soorten hoofdpijn:

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn en het is belangrijk om erachter te komen welke soort u heeft, zodat we weten wat de behandelopties zijn.
De hoofdpijnsoorten die goed te behandelen zijn met orofaciale en manuele therapie zijn de spierspanningshoofdpijn, de cervicogene hoofdpijn, TMD-hoofdpijn en de hoofdpijnklachten bij migraine:

  • Spanningshoofdpijn (Tension Type Headache) is een matige zeurende/drukkend hoofdpijn meestal aan beide zijden van het hoofd, die vaak vanuit de nek komt opzetten. Het wordt vaak herkend als een bandgevoel rondom het hoofd. Vaak zijn de nek en schouders ook pijnlijk.
  • Cervicogene hoofdpijn is een hoofdpijn die ontstaat vanuit spieren en/of gewrichtsstoornissen van de nek en gaat vaak gepaard met nekpijn en het niet goed kunnen bewegen van de nek. Vaak zit deze hoofdpijn aan 1 kant van het hoofd.
  • Migraine is een vorm van hoofdpijn die aanvalsgewijs optreed en veelal gepaard gaat met andere klachten als misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid. De pijn in het hoofd is aan 1 kant en bonzend en kloppend van karakter. De hoofdpijn is meestal zo heftig dat normaal functioneren niet mogelijk is. Zo’n aanval duurt meestal 4-72 uur. De migraine zelf is niet te behandelen met manuele therapie maar vaak hebben mensen naast de migraine ook last van spierspanningshoofdpijn. Dit is mogelijk weer een trigger voor een migraine aanval. Deze hoofdpijn is goed te behandelen met manuele therapie waardoor mogelijk de frequentie van migraine aanvallen afneemt.
  • TMD hoofdpijn (Temperomanidibulaire hoofdpijn) is een matig zeurende hoofdpijn veroorzaakt door spierspanning vanuit de kauwspieren (door oa knarsetanden, klemmen, overmatig kauwgom kauwen en stress). Deze hoofdpijn is met name gelokaliseerd thv de slapen en rond het kaakgewricht en het oor. De hoofdpijn kan zowel 1-zijdig als aan beide kanten van het hoofd optreden. 
  • Aangezichtspijn: is pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren en kaken. Acute aangezichtspijn treedt plotseling op, bijvoorbeeld bij tand- of kiesproblemen, kaakklachten of bij een ontsteking in de holten van het gezicht. Acute aangezichtspijn kan meestal worden opgelost door het onderliggende probleem of de ontsteking te behandelen. Er is ook een chronische vorm van aangezichtspijn. Hierbij heb je langdurig last van pijnscheuten die voortdurend terugkomen (Trigeminus neuralgie). 

Voor andere soorten hoofdpijn, die niet middels orofaciale- en manuele therapie behandeld kunnen worden, verwijzen wij u naar de huisarts.

 

Behandeling:

Tijdens de therapie proberen we eerst te achterhalen wat de trigger of oorzaak van de hoofdpijn is. De oorzaak en behandeling kan erg uiteenlopend zijn. 
Samen met u wordt gekeken naar de beste behandelmogelijkheden, die kunnen bestaan uit:

  • Massage en fricties: om afvalstoffen uit spierknopen te drukken, zodat er meer beweeglijkheid en minder verkramping in uw nekspieren komt.
  • Manuele therapie: mobilisaties en manipulaties om meer beweeglijkheid van de nek- en rugwervels mogelijk te maken.
  • Oefentherapie: gericht op oefeningen om uw nek los te maken, de stabiliteit en spierkracht te verbeteren en uw houding te verbeteren.
  • Houdingstherapie: gericht op het verkrijgen van een juiste houding tijdens werk en ADL
  • Dry needling: met zeer dunne acupunctuurnaalden worden triggerpoints aangeprikt, waardoor nekspieren snel en langdurig ontspannen.
  • Medical taping: tape om de afvoer van afvalstoffen in spieren te bevorderen, spieren te ontspannen of actieveren en een verkeerde houding te corrigeren.
  • Ademhalingoefeningen: om spanning in de nekspieren te laten afnemen door op een juiste manier te ademen

 

Huisarts?

Bij deze hoofdpijnklachten moet u contact opnemen met de huisarts:

  • als je zonder aanleiding een snel opkomende, heftige hoofdpijn krijgt, waarbij u zich erg ziek voelt
  • als je heftige hoofdpijn krijgt, met koorts, een pijnlijke of stijve nek, sufheid of overgeven;
  • als je heftige hoofdpijn krijgt na een ongeval;
  • als je ineens uitvalsverschijnselen krijgt, zoals een verlamde arm, een scheve mond, onduidelijk praten of minder zien;
  • als je in de laatste 3 maanden van een zwangerschap ineens hoofdpijn krijgt.
Interessant link: hoofdpijnnet


Bij Fysio Dokkum Damwoude zijn de orofaciaal en manueel therapeuten: Greetje Risselada, Hester van der Zee en manueel therapeut Hester den Bandt