Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Reuma en artrose


Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat, voornamelijk van de gewrichten. Reumatische ziekten gaan gepaard met klachten op het gebied van het bewegen. Zo kunnen pijn en ontstekingen van gewrichten en/of pezen zorgen voor een afname van de beweeglijkheid van de gewrichten, de spierkracht en van het uithoudingsvermogen (conditie). Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten zoals lopen, opstaan uit bed of uit een stoel, iets boven het hoofd pakken of aan- en uitkleden. Reumatische aandoeningen hebben vaak een wisselend beloop waardoor u de ene dag meer klachten kunt ervaren dan de andere dag. Het kan moeilijk zijn om met deze wisselende klachten om te gaan en het maakt het vaak lastig om lichamelijk actief te blijven.

Er bestaan een paar grote groepen van reuma:
  1. Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  2. Artrose
  3. Jicht
  4. Osteoporose
  5. Weke delen-reuma
https://reumanederland.nl/reuma/wat-is-reuma/

 

Wat kan fysiotherapie betekenen?

Mensen met reuma hebben veel baat bij fysiotherapie. Met behulp van een deskundige fysiotherapeut leert u hoe te bewegen als u reuma hebt. Bijvoorbeeld hoe u het beste kunt bewegen met of zonder gewrichtsschade en met of zonder ontstekingen. Ook kan een fysiotherapeut helpen hoe u de kracht en stabiliteit van spieren en gewrichten kunt verbeteren en behouden en hoe veilig te sporten.

 

Vergoeding:

Het kabinet heeft per 1 januari 2012 fysiotherapie voor 6 vormen van reuma, waaronder reumatoïde artritis (RA) en ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew), uit de basisverzekering gehaald. Fysiotherapie wordt hierdoor, net als bij andere aandoeningen, vergoed uit de aanvullende verzekering.
 

Artrose heup/knie wél uit de basisverzekering:

Vanaf 1 januari 2018 valt fysiotherapie behandelingen voor artrose aan heup- en kniegewrichten in de basisverzekering. De eerste 12 behandelingen fysiotherapie worden vergoed vanuit de basisverzekering (dit heeft wel invloed op uw eigen risico). Het geldt voor een periode van 12 maanden. Start uw eerste behandeling op 1 april 2020? Dan loopt de periode tot 31 maart 2021.