Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Long Covid

Heeft u Covid gehad? En herkent u zichzelf in (een aantal van de) onderstaande klachten? Dan zou u last kunnen hebben van Long Covid (=langdurige klachten na een corona besmetting)
 • Extreme vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Pijn op de borst
 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen, in rust of inspanning
 • Temperatuurverschillen; te warm of steeds koud
 • Brainfog; niet op woorden kunnen komen, concentratieverlies, geheugenverlies, vergeetachtigheid
 • Prikkelbaarheid: snel gefrustreerd, geïrriteerd, onrustig door veel prikkels om je heen, slechte focus
 • Goede en slechte dagen
Er zijn veel mensen die zich niet gehoord voelen, die hun eigen klachten bagatelliseren en die “tegen beter weten” in doorzetten. Gelukkig loopt het meestal goed af, maar soms blijven de klachten terugkomen. Vaak zien we dat goede en slechte dagen elkaar afwisselen. Dit kost veel energie. Op een goede dag doe je snel te veel, dit kan vervolgens resulteren in een aantal slechte dagen. Uit ervaring en onderzoek weten we dat een goede balans in activiteiten versus rust erg belangrijk is. Pacing is een behandelmethode waarmee wij werken; meebewegen met hoe de patient zich voelt op dat moment; heb je een slechte dag, dan passen wij de training daarop aan. Bij een goede dag proberen we hetzelfde te blijven doen en indien mogelijk langzaam de belasting op te bouwen. Belangrijk is te leren wat jouw symptomen van overbelasting zijn. Weet je die te herkennen, dan zul je minder snel overbelasten en bouw je langzaam reserve op die herstel mogelijk maakt. Ook kan het helpen om in contact te komen met mensen die hetzelfde doormaken. 
Onze gespecialiseerde fysiotherapeut heeft al jaren ervaring met het begeleiden van soortgelijke klachten. We starten met een uitgebreide intake en kijken wij samen of we iets voor u kunnen betekenen. Wij werken met een multidisciplinair team. En hebben faciliteiten, zoals een grote oefenzaal, waar individueel of in kleine groepen kan worden getraind. Neem gerust contact op met ons.


Fysiotherapie en Long-COVID

Vaak is een lange periode meerdere keren per week fysiotherapie nodig voor het verbeteren van de afgenomen conditie, fitheid en spierkracht door corona. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan beoordelen welke fysieke problemen en mogelijkheden er zijn.

Longfysiotherapeuten hebben uitgebreide kennis en weten dat je na corona verschillende klachten kunt hebben. Na een grondige intake kunnen ze goed inschatten waar je het best mee bent geholpen en welke wegen je daarvoor kunt volgen. Ze kunnen je bijvoorbeeld terugverwijzen naar de longarts, huisarts of doorverwijzen naar een diëtist, logopedist, ergotherapeut en psycholoog.


Goed om te weten

 • In het begin gaat de aandacht naar dagelijkse activiteiten (ook wel genoemd als ADL), de dagelijks terugkerende dingen die je moet doen om zelfstandig te kunnen leven. Denk aan opstaan uit bed, weer leren lopen en traplopen.
 • Een juiste verdeling van je energie is zeker in de beginfase erg belangrijk. Ben je erg verzwakt, forceer dan niet. De therapeut zal je begeleiden in hoe vaak, hoe lang en hoe veel je kunt inspannen. Meer is niet altijd beter.
 • Wanneer je longfysiotherapeut vindt dat je er klaar voor bent, dan ga je intensiever trainen om weer kracht en spiermassa op te bouwen


Vergoeding:

De huisarts of medisch specialist beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor eerstelijns paramedische herstelzorg. Deze herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. 

Paramedische herstelzorg wordt vergoed vanaf de 1e behandeling en is voor fysiotherapie maximaal 50 behandelingen. Wel geldt het eigen risico. 
Voor alle regels met betrekking tot deze vergoeding zie: https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/paramedische-herstelzorg-na-covid-19


Bij Fysio Dokkum-Damwoude zijn Afien Wijbenga-Gros en Lisa de Jong gespecialiseerd in Covid herstelzorg

Links: